jamislimzuto

Karma je kučka. Slučaj kinetičkog čoveka

Posted on: 22/11/2011


Za potrebe ovog teksta, uzećemo da verujete u karmu i da ste skloni da svoja životna nezadovoljstva pravdate narodnim mudrostima kao što su: „ Ko zna zašto je to dobro“, „Ko zlo čini, zlo mu se i vraća“, pa i onu stranjsku „ What goes around, comes around“ koja je tako lepo opevana u delu popularnog autora. Poenta bi bila još jače postignuta, ukoliko biste bili otvoreni da prigrlite i reinkarnaciju kao činjenicu. I dok koračate kroz život, osećate kao da je uz vas stalno neka viša, neobjašnjiva sila. Ili, ako hoćete, mali čupavi trol, koji se svako malo napuderiše belim puderom, preleti na drugo rame i tripuje da je anđeo. Kako god bilo, misao da ste se nekim postupkom o nekoga ogrešili i time zagovnjali vašu karmu, ostaje čvrsto sa vama, usmeravajući vas prema poželjnijim, manje karmaprljajućim izborima. Međutim, kako smo svi ljudi, svi i grešimo. Kada dođe naš red, nadležni organ pregleda šta smo sve uspeli da izgrešimo, pa nam naše naredno postojanje, dodeljuje u skladu sa tim. Ako smo mnogo isflekali svoje karmičko platno, naredni život će biti pročišćavanje. Ili, da se izrazim adekvatnije, naš naredni život će zapravo biti ACE , ili izbeljivač sličnog kvaliteta.

E, sada dolazimo do slučaja koji me tišti već neko vreme. Naime, na stolu moje koleginice, već nedeljama stoji Kinetički čovek. On je metalom obložena figurica koja u rukama nosi polusavijenu šipku, sa dve kugle na svakom kraju. Stoji na par centimetara visokom postolju, savršeno balansirajući svoj teret. Tamo-vamo, ljulja se nesrećnik po ceo celcati dan. Potpuno je izvesno da simpatije naše čistačice nije zadobio, pošto ga previše često nalazimo u pozama do kojih sam nije mogao doći. A o podmuklom okretanju postolja naopačke da i ne govorimo.

Elem, evo o čemu se zapravo radi. Kinetički čovek je nekada bio bogati veleposednik. Kao i svaki takav, bio je vrlo zao prema svojim radnicima, plaćao ih je slabo, mobingovao, i sve što uz to ide. Ne smem ni da pomislim kakav je tek bio sa poslugom. Svoje bogatstvo je nasledio od roditelja, pa, kako nije na svojoj koži osetio muku bogaćenja, bio je rasipnik, kockar, a voleo je i da juri suknje. Sve u svemu, nije bio nešto naročito gotivan lik. E, kad je izvučen njegov broj, većinskom odlukom je poslat na svoje novo zaduženje. Kako je celog života džabalebario, sada mu je dodeljena prva nagrada, da ceo život nešto radi. Ljuljanje, ljuljanje, i to je pos’o. E, a pošto je bio takva izrabljivačka stoka, sada po ceo dan bleji na stolu nekog besnog direktora, koji ga ne ferma 2 %. Osim što ga povremeno zaljulja. I, vrlo često mu je muka. A njegove vapaje niko ne čuje. Pa, koliko puta se desi da ga preljuljaju, pa padne na lice. Malo li je noći proveo proklinjući svoju sudbinu, žaleći se kako mu je težak teret, kako samo čeka kako će kičmu da polomi jedan dan itd. Al,bato nema sad kukanja.

Karma je kučka. I ima odličan smisao za ironiju. Ne treba joj se zameriti. S druge strane, možda će vas zabaviti pomisao da je novi rezač vašeg budućeg potomstva niko drugi do domaći tajkun zbog kog ste svojevremeno ostali bez posla. Nadam se da će one velike debele olovke tada biti na tržištu.

Advertisements

2 reagovanja to "Karma je kučka. Slučaj kinetičkog čoveka"

Samo da se zna da negodujem:/

Ha a a ovo sa rezacem je prava stvar

A šta vi mislite?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Kliknite ovde ako želite da vas opterećujem i putem email-a

Pridružite se 104 drugih pratioca

Kategorije

Statistike bloga

  • 45,317 hits
Advertisements
%d bloggers like this: