jamislimzuto

Bečka trilogija: Pravilnik ponašanja

Posted on: 16/01/2012


1) Pravila postoje da bi se poštovala

Bečlije su fini ljudi. Oni su vekovima gradili svoj sistem, vrlo ga ljubomorno čuvaju i slepo ga se drže. Ako ne želite da budete socijalni izgnanik, što tamo nije naročito teško, pogotovo ako ste iz ovih krajeva, poštujte apsolutno sva pravila. Evo nekoliko primera:
– Nemojte prelaziti ulicu van pešačkog prelaza.
-Nemojte prelaziti ulicu preko pešačkog prelaza ukoliko nije zeleno za pešake, čak i ako nema žive duše na vidiku.
– Bacite hejterski pogled svakom ko učini gore navedeno.
-Ukoliko je u blizini policajac, obavezno prijavite svakog ko je prešao ulicu van pešačkog prelaza.
– Nemojte kasniti na posao. Ni dva minuta.
– Pauza za ručak traje 30 minuta. Tačno.
– Zabranjeno je proveravati privatni e-mail u toku radnog vremena.

2) Stanite desno na pokretnim stepenicama

Odmah da vam bude jasno, ni slučajno da vam se nije desilo da bahato stanete levo ili po sredini pokretnih stepenica.
Bečlije ne vole da kasne. Ni dva minuta. Stoga, oni smatraju da je sasvim ok da ubrzaju svoj korak, time što će trčati uz/niz pokretne stepenice. Kako je ovo ponašanje uobičajeno, za jurcanje po stepenicama predodređen je levi deo istih. Ukoliko se kojim slučajem, iz neznanja ili revolta, nađete na kritičnoj, levoj strani, pa..ugasili ste. Najpre će vas pogledom spržiti svi oni čiji korak uopšte ne ugrožavate. Tačno je da ne ugrožavate njih, ali, kršite pravila, a to je više nego dovoljno za jedan iskreni austrijski hejt. A onda, ono malo dostojanstva što vam ostane, nakon što vas izujedaju prisutni, oteće vam Bečki trkač. On će doslovno proći kroz vi. Gurnuće vas, guraće vas, pretiće vam. Sve u svemu, biće jako neprijatan. Verujte, ne želite razjarenog Trkača kao svog neprijatelja. Nemojte to raditi. Nikada. Jednostavnije je da stanete desno i budete dobri.

3)Sistem gradskog prevoza postoji. I radi.

Sva prevozna sredstva imaju vremenski raspored po kome dolaze na svaku stanicu, u svakom delu grada. Naviknite se na to. U svakom momentu, možete da pogledate kada dolazi naredni autobus. I on će zaista i doći. Na ovo se posebno teško naviknu oni koji su nebrojeno puta ostavili svoje kosti po kojekakvim stanicama. S druge strane, u vreme špica, njihova prevozna sredstva se ne razlikuju mnogo od naših. Naime, čak iako vide da naredni metro dolazi za 1 minut, većina Bečlija će se kao sardine spakovati u ovaj trenutni. Valjda da ne bi kasnili. Oduvek sam ovaj fenomen nalazila posebno interesantnim.
Sećam se da je jednom prilikom napadao sneg, te da je usled snežnih nanosa, jedan autobus kasnio par minuta. Na stanici je izbila pobuna. Siroti vozač, poreklom Srbin, jedva je živu glavu izvukao. Bilo je očekivano da svim putnicima izda potvrdu da na posao kasne njegovom krivicom. Ipak, taj postupak je izostao.Razočaravajuće.
Ukoliko želite da napustite prevozno sredstvo, procedura je sledeća. Ne, ne proderete se kao magarac majstoru da otvori srednja. Postoji dugme. Da , to je ono isto dugme koje možete videti i u nekim našim prevozima, samo bez nalepljene žvake. Dakle, silazite na sledećoj. Pritisnete dugme. I ono radi. I autobus stane, i otvori vam vrata. Fascinantno, zar ne?

4) Čist račun, duga ljubav

I sitan novac je novac, što bi rekao jedan prosjak koji je stalno iznajmljivao video kasete pružajući zauzvrat kese prepune novčića koje je nakupio tokom dana.
Bečlije vole da sve bude tačno i precizno. Bakšiš je za njih grad u Turskoj. Konobar vam vraća novac do poslednjeg centa i to bez da vas proklinje pritom. Ako vas je više za stolom, nikakav problem, on će se postarati da svako dobije svoj tačan kusur.Savetujem da budete potpuno spremni za čin plaćanja, pre nego što pozovete konobara. Jer, on kad dođe, ne odlazi bez ceha. Stajaće vam iznad glave dok vi prebrojavate sitninu iz džepa, raskusuravate se i računate. Slobodno se vi preznojavajte i nervirajte, ne smeta njemu. Ako dovoljno raširite dlan sa sitninom, on će se i sam poslužiti. Da. Sve će raditi,al otići neće. Ne daj Bože da vam donese račun, ode i vrati se posle par minuta. Ma jok.

5) Prijateljstva na poslu

Zaboravite tu ideju momentalno. Ne, nikog ne zanimaju vaše priče o tome kada ste se i koliko napili, šta ste sve uspeli da zajebete u životu i u kom ste trenutno delu menstrualnog ciklusa. Nasmejte se i produžite ka svojoj kancelariji. Možete da očekujete da vas svakog jutra vaš kolega sačeka sa najlepšim veštačkim osmehom ikada, da vas pita kako ste i kako vam ide. Taj čin ćete smatrati prijatnim prvih par puta. Nakon nekoliko meseci, recimo da nećete deliti isti entuzijazam.

6) Noćni život

Ni ne pokušavajte, osim ako niste fan Mitra Mirića u tehno izdanju, sa lancima na majci i brzim naočarima za sunce i podivljale mase gastosa koji ga gledaju kao Boga. Vidite da se koncentrišete na arhitekturu i kulturu. Idite u muzeje, parkove i šetajte gradom. Samo ne posle 8 uveče, tad već nema nikog. Zajebite izlaske, nema ništa od toga.

7) Svi Mocarti su Srbi

U Beču se možete izgubiti samo ako ste retardirani, slepi, gluvi, imate jednu kraću nogu a štap i psa vodiča ste ostavili kod kuće. Ako se, pak, to dogodi, najsigurnije je da se obratite prvom Mocartu koga vidite na ulici. On je sto posto Ex Yu. Uostalom, kao i prodavačice u većini prodavnica. Slobodno uđite i viknite : „Maro, gde ono beše stoje krastavčići“. Provereno.

Advertisements

3 reagovanja to "Bečka trilogija: Pravilnik ponašanja"

Heeeeehheheh pa rekao bih da je bilo lepo iskustvo ili je jos uvek ziveti tamo 🙂

Bilo, bilo 🙂 Pa, ima svoje prednosti, ali i svoje mane, sta da ti kazem 🙂

pa jes’ tačno je, noćni život u Beču je sličan atmosferi na Mesecu pa čak i tamo je življe i ima više naroda 🙂

A šta vi mislite?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Kliknite ovde ako želite da vas opterećujem i putem email-a

Pridružite se 104 drugih pratioca

Kategorije

Statistike bloga

  • 45,317 hits
Advertisements
%d bloggers like this: