jamislimzuto

Jovanka istražuje: Zašto je petak dan za metak?

Posted on: 27/01/2012


Sigurno ste nebrojeno mnogo puta čuli ovu izreku. Petak-dan za metak. A da li ste se zapitali šta ona zapravo znači? Ja jesam. Stoga, odlučila sam da se upustim u malo istraživanje i odgonentnem ovu interesantnu poštapalicu.
Prvo što sam odbacila je da izreka postoji samo zbog očigledne rime, petak-metak. Ne, sigurno nije tako jednostavno.

Evo šta nudi Google :

“Dugo sam razmišljao zašto baš taj petak da bude dan za metak, što to nije utorak ili srijeda (kad se inače završava moj vikend) … dok, jebiga, nisam skonto:
Petak je dan ne da se upucaš (koja debilčina bi se upucala prije vikenda?), nego da se drogama napucaš i na kokama ispucaš. Eto sad znam — a ništa pametniji nisam. Jebiga, jarane.”
(http://www.nekontam.com/post/155503000/petak-dan-za-metak )

Ovde možemo videti simpatično razmišljanje jednog jarana. Dakle, on tvrdi da petak i pored očite sugestije, ne služi za samoubistvo. Naprotiv. Dalje, autor navodi snažan argument u prilog svojoj teoriji. Zaista, zašto bi se neko upucao pre vikenda? Ako analiziramo duševno stanje prosečnog zaposlenog, jasno nam je da će se isti pre odlučiti za samoubistvo u nedelju, nego u petak.
Naš jaran navodi i objašnjenje ovog fenomena. Nije reč o samoubistvu, već o citiram, „napucavanju“ i „ispucavanju“. Hmm, moguće je da su ovi glagoli postojali u originalu, koji se vremenom iskvario i doneo nam „upucavanje“. I prigodnu asocijaciju na metak.

O popularnosti ove izreke govori nam i facebook strana posvećena upravo njoj. Evo je:
Petak dan za metak xDD
( https://www.facebook.com/group.php?gid=140378102670078&v=wall )

Mada, izgleda da se admini nisu potrudili da nam razjasne poreklo ovog fenomena. I postavili su dosta slika sa ženskom golotinjom, pa nemam druge nego da zaključim da se nisu ozbiljno pozabavili ovom temom. Kakve veze može imati ženski donji veš sa petkom, danom za metak? Ne razumem.

Možda sve to ima veze sa imanjem. Imanje-imetak. Petak-dan za imetak. Možda ova izreka potiče iz davnih vremena, kada su se veleposednici okupljali da bi slavili svoju imovinu. Možda je to bila neka aristokratska stvar, ko će ga znati. Okupe se pa pričaju ko koliko ima. Ili su bili toliko zauzeti tlačenjem sirotinje, da su potpuno zanemarivali svoje imanje, pa su eto, odredili petak kao dan kada će se posvećivati svojim materijalnim dobrima. I sami timariti svoje konje.

Druga stvar koja mi pada na pamet je:

Petak, dan za metak na Divljem zapadu.
Kauboji su poznati po tome da su laki na okidaču. Kako se ne bi neorganizovano ubijali po ulicama, donet je Dekret o pucanju petkom. Ko god da ti se zameri, upišeš na spisak i obračunavaš se petkom. Tako je bilo mnogo lakše, što za grobare, što za ostali narod. Kad se dvoje zavade u kafani, razdvaja ih vlasnik sa rečima „Momci, ostavite to za petak“. I oni se ljutito razdvajaju, obojica besno upisuju ime ovog drugog na listu i mrko se gledaju do petka. Tako lepo.
Evo slike koje donekle podržava ovu teoriju. Mada, mislim da kauboji nisu toliko nosili slip, ali dobro, ovo je moderna verzija.

Naslanjajući se na ovu teoriju, nije neverovatno da je ova institucija ostala i dan danas, u nešto izmenjenom obliku. Naravno, danas se ne sme tek tako pucati, osim ako nije Nova godina ili svadba neke narodne pevačice. Ili ako ste se namerili na neku od ambasada. Ali, iskaljivanje nakupljenog besa je ostalo urezano u genetski kod nas ljudi. Tako, mi petak doživljavamo kao dan kada sve naše frustracije treba da izadju na videlo. Da se isprazne, kao nekada šaržer. Zaposleni napuštaju radna mesta u petak popodne, izlaze na ulice i ispaljuju fiktivne metke u vazduh, slaveći kraj radne nedelje. Zvuči potpuno solidno.

Još jedna stvar me muči. Šta ako je metak, zapravo meeetak, sa dugim e. To bi onda vuklo na neko metanje, stavljanje. Evo, sedim i razbijam glavu, nikako ne shvatam šta bi i zašto neko stavljao nešto i to baš petkom. I šta bi to moglo da se stavlja? I gde se to stavlja? I zašto petkom, a ne nekim drugim danom. I kakve to veze ima sa ovom slikom? Ne znam, nisam pametna.

Prijatan vikend! 🙂

Advertisements

A šta vi mislite?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Kliknite ovde ako želite da vas opterećujem i putem email-a

Pridružite se 104 drugih pratioca

Kategorije

Statistike bloga

  • 45,317 hits
Advertisements
%d bloggers like this: